ZGODOVINA KLUBA

Sodobna zgodovina NK Šmarje pri Jelšah se je z začela pisati z začetkom strateško zasnovanega in strokovnega dela v letu 1991, kar pa seveda ne pomeni, da se kvaliteten in organiziran nogomet v Šmarju pri Jelšah ni igral že pred tem datumom. Po besedah naših sogovornikov se je nogomet v Šmarju pri Jelšah igral že pred 2. svetovno vojno, organizirano pa se je v nogometu začelo delati med vojno, ko so Nemci zgradili prvo nogometno igrišče. Za primeren prostor so si izbrali zemljo ob progi, s pomočjo domačih ljubiteljev nogometa pa so jo preorali in v brazde nasuli leš. Tako je nastalo naše sedanje centralno nogometno igrišče.

Prva uradna tekma šmarske nogometne ekipe je bila odigrana leta 1942 z NK Ljubno. Šmarčani so sicer izgubili z 1:0, vendar po besedah in odličnem spominu g. Zupanca nezasluženo, saj so gostje dosegli gol, ki ga je sodnik priznal, čeprav ni bil dosežen v skladu s predpisi.

Točen datum povojne vključitve Šmarskega kluba v organiziran tekmovalni sistem ostaja zavit v meglo, prisotni pa so spomini na prijateljske tekme z Kozjim, Rogatcem in drugo ekipo Rogaške Slatine ob raznih praznikih in proslavah. Pogosti trdi dvoboji z omenjenimi ekipami so se razvili v pravo rivalstvo, ki je ob lokalnih derbijih dobro opazno tudi dandanes.

Po arhivskih podatkih so Šmarčani leta 1968 sodelovali v pokalnem tekmovanju, leta 1969 pa je ob 50 letnici Nogometne zveze Jugoslavije NK Partizan Šmarje pri Jelšah prejel posebno priznanje oziroma diplomo. Glede na ta dva dokumenta lahko zanesljivo trdimo, da je organiziran nogomet v Šmarju pri Jelšah zaživel najpozneje leta 1968, žal pa zaradi pomanjkanja ustnih in pisnih virov te letnice ne moremo pomakniti dlje v zgodovino. V takšni obliki in z občasnimi prekinitvami je klub deloval vse do leta 1990.

NOVO OBDOBJE ORGANIZIRANEGA IN STROKOVNEGA DELA V ŠMARSKEM NOGOMETU

Kot smo že zapisali, lahko začetek sodobne nogometne zgodovine Šmarja pri Jelšah postavimo v leto 1991, ko smo postavili temelje za resno in nepretrgano delo NK Šmarje pri Jelšah v prihodnje. Osnovno vodilo kluba je postalo strokovno delo z mladimi, ki jih poleg nogometa želimo naučiti tudi sprejemanja športa kot načina življenja (“the way of life”). Danes klub šteje preko 130 aktivnih nogometašev v vseh selekcijah, ki so U-7, U-9, U-11, U-13, U-15, mladinci in člani (nimamo pa to sezono kadetske ekipe, kar pa bomo v prihodnji sezoni nadomestili).

Kljub kratki sodobni zgodovini pa dobro zastavljeno delo že daje prve sadove. Tako je v sezoni 2000/2001 članska ekipa osvojila 1.mesto v ligi MNZ Celje in se uvrstila v 3. Slovensko nogometno ligo. Izjemen uspeh je tudi finale pokala MNZ Celje v isti sezoni (2000/2001). Za nagrado je prišla uvrstitev v Slovenski pokal. Po zmagi nad Banovci se je Šmarje uvrstilo celo v osmino pokala. Tam so stadion v športnem parku obiskali tedanji državni prvaki NK Maribor. Po uradni statistiki je tista tekma podrla obisk po številu gledalcev na domačih tekmah. Prišlo je več kot 700 ljubiteljev nogometa.

DELO Z MLADIMI

Klub velik pomen pripisuje kvalitetnemu delu z mladimi igralci. Trud strokovnega vodstva in trenerjev je bil z nastopi mladih nogometašev že večkrat poplačan tudi s tekmovalnimi uspehi. Mladinci in kadeti so kar nekaj sezon uspešno sodelovali v 2. slovenski ligi, kjer so tesno dihali za ovratnik najboljšim in bili celo na pragu uvrstitve v prvo ligo. Mlajše selekcije se poleg tekmovanj v svojih ligah udelezujejo tudi zimskih tekmovanj in turnirjev,

kjer redno posegajo po najvišjih mestih in prinašajo številne pokale. V potrditev našega kvalitetnega dela pa so nam tudi prestopi mladih nogometašev v preteklosti , ki so svoje nogometne korake razvijali v Šmarju. Juretu Drofeniku, Alenu Romihu, Anžetu Šepcu je sledil še kakšen nogometaš, selektorji reprezentanc MNZ Celje prav tako redno uvrščajo naše igralce na svoje sezname. V tej sezoni smo se razveselili odmevnih prestopov Roka Kidriča in Lana Štravsa na slovensko prvoligaško sceno, ter mladega Robija Čakša, ki bo svoje nogometno znanje naslednjih 5 let kalil v Španiji.

KDO JE NAJBOLJŠI?? ŠMARJE!!!