Pregled leta 2021 – Rok Šrimpf

Ob iztekajočem se letu se oziramo po dosežkih, prelomnicah, novostih, skratka dogodkih, ki so ga zaznamovali.
Da je bilo leto 2021 uspešno, sva v razgovoru ugotovila s športnim direktorjem kluba in vodjo mladinskega pogona, Rokom Šrimpfom.


Rok, opravljaš funkcijo vodje mladinskega pogona in si trener vratarjev.
Čemu posvečaš oziroma v dogovoru s trenerji posvečate pozornost pri delu z mladimi? 

Res je, to je moja druga sezona na mestu vodje mladinskega pogona in trenerja vratarjev. Največ pozornosti namenimo športnemu obnašanju in vzgoji. Po svojih maksimalnih močeh se trudimo, da otroke navdušimo za nogomet in vsakemu posamezniku omogočimo najbolj optimalne pogoje za njegov razvoj.

V preteklih sezonah se vam je pridružilo kar nekaj novih, mladih trenerjev, v večini so iz pedagoških vod. Klub torej stremi k temu, da zaposluje strokovno podkovan kader. 

V mladinski nogometni šoli smo se letos okrepili z dvema mladima in odličnima trenerjema. Jaka Šket, ki trenutno vodi selekcijo U19, se nam je pridružil že meseca marca, v začetku meseca julija pa tudi Gorazd But, ki vodi selekcijo U17. Od desetih trenerjev, ki delujemo v klubu, je torej 7 trenerjev s pedagoško izobrazbo. Ko sem prevzel vodenje mladinske šole, je bil moj prvi cilj dobiti oz. sestaviti ekipo trenerjev, ki so strokovno zelo dobro podkovani tako z vidika tehničnega znanja nogometa, pedagoškega znanja, kot tudi z vidika, kako znanje predajati naprej. Z začetkom te sezone je bil ta cilj izpolnjen in lahko smo začeli z uresničevanjem načrta, ki smo si ga zamislili. Klub ima trenutno vzpostavljeno celotno mladinsko verigo in kvalitetne trenerje, ki smiselno vodijo trenažni proces skozi različne selekcije.

Kakšni so primarni cilji, ki si jih zastavite pred sezono? Ti se najbrž razlikujejo v različnih starostnih skupinah. V kolikšni meri ste jih dosegli? 

Za letošnjo sezono si nismo zadali nikakršnega rezultatskega cilja in mislim, da je ravno tukaj naša prednost, ker imajo trenerji in igralci možnost, da lahko trenirajo popolnoma neobremenjeni. Velik korak naprej smo naredili s tem, ko smo vzpostavili vrhunski trenerski kader in dvignili organizacijo kluba na višjo raven, kar kaže na to, da naši cilji niso kratkoročni ampak je naš projekt dolgoročen. Če želiš priti do zastavljenega cilja, morajo biti pred tem urejene vse druge stvari, rezultat pa bo prišel kot posledica dobrega dela. Sam ocenjujem, da se bo rezultat našega dela najbolj pokazal nekje v obdobju od 3 do 5 let.

Beležimo porast vpisa pri mlajših selekcijah. Čemu pripisuješ to dejstvo? 

Ravno vsemu zgoraj naštetemu. Največ zaslug si zagotovo lahko pripiše strokovni kader, ki zna otroke navdušiti, motivirati in hkrati skrbi za kvalitetne treninge, na katerih otroci uživajo.

Letos ste prvič organizirali poletne priprave kadetov in mladincev.
Kako so potekale in kakšni so vtisi? Jih boste prakticirali tudi v prihodnje? 

Res je. Letos julija smo se s selekcijama U17 in U19 odpravili na priprave na Mariborsko Pohorje. Tam smo preživeli 4 dni, ki so bili precej delovni. Fantje so dobili občutek, kako je trenirati tudi po dvakrat na dan. Hkrati so imeli veliko časa, ki so ga preživeli skupaj in mislim, da se je med fanti in trenerji ustvarila res dobra kemija, ki so jo uspeli prenesti na treninge nazaj v domač kraj. Za ti dve selekciji lahko rečem, da so postali ena velika družina in vsekakor bomo odslej redno organizirali priprave. Upam, da prihodnje leto tudi že za kakšno mlajšo selekcijo.


(Rok Šrimpf, Jaka Šket, Gorazd But – Foto: osebni arhiv)

Letošnja novost je tudi dekliška ekipa. Ne le, da je oblikovana, opažamo vse večji interes. Kje se je rodila ideja in kakšni so načrti? 

Idejo nam je predstavil trener selekcije U13, g. Janko Bastašić. Ker se nam je zdel projekt zanimiv, smo si rekli zakaj pa ne. Tudi na ženskem reprezentančnem nivoju opažamo, da se slovenski ženski nogomet dviguje in prav je, da se tudi dekletom v našem kraju ponudi možnost treniranja. Treniranje deklet je prevzel g. Rafael Zupanc, ki opravlja odlično delo. O načrtih govoriti je trenutno še prezgodaj, ker je vse še v začetni fazi. Kaže pa stvar v smer, da bi lahko že v prihodnji sezoni imeli dve selekciji, kjer bi punce trenirale ločeno po starosti v bolj homogenih ekipah. Želja je tudi, da se čimprej vključimo v kakšno dekliško ligo. Velja pa omeniti, da nekatera dekleta v mlajših selekcijah že pomagajo fantom. Za selekcijo U15 namreč brani Maruša Rupnik in je pri tem tudi zelo uspešna.

Za konec se dotakniva še članov. Kako so  opravili z jesenskim delom in s kakšnimi cilji gremo v pomlad? 

Primarni cilj članske ekipe v letošnji sezoni je obstanek v 3. SNL – Vzhod. V sezono smo štartali odlično, žal pa smo zaključili s štirimi zaporednimi porazi, kar daje ob koncu jesenskega dela nekoliko grenkega priokusa. Pred nami je praktično še celoten spomladanski del sezone in vse je še odprto. Vsekakor bomo dali vse od sebe, da zaključimo sezono s pozitivnim rezultatom in verjamem, da nam bo uspelo.

Poletni prestopni rok je bil zelo pester, priključilo se je veliko novih obrazov, pred vrati pa je že zimski prestopni rok. Se obetajo še dodatne okrepitve, bi morda na drugi strani kaj sporočil domačim igralcem? 

O prihodih ali odhodih trenutno ne bi dajal nobenega komentarja. Bi pa fantom vseeno rad čestital za borbo v jesenskem delu, ker vem, da je vsak iz sebe iztisnil svoj maksimum. Žal nam je na nekaterih tekmah zmanjkalo nekaj športne sreče, vendar verjamem, da se bo v spomladanskem delu to obrnilo nam v prid in bomo ob koncu sezone dosegli zastavljen cilj.

Imaš kakšno sporočilo mladim športnikom ob iztekajočem se letu? 

Želim jim vse dobro v novem letu, čim manj poškodb in veliko uspehov. S trdim delom se da doseči vse.

 

Z Rokom sem se pogovarjala Maja Belšak.