ČLANI 2021 – MIHA ŽABERL

Člani so opravili z jesenskim delom 3. slovenske nogometne lige – vzhod. Kako in s kakšnimi načrti zrejo v pomlad, nam je zaupal pomočnik glavnega trenerja Miha Žaberl.

Miha, po odstopu lanskega glavnega trenerja si do prihoda novega sam vodil člansko moštvo. Kakšen izziv je bil, kako si se kosal z njim?
Izziv za mene, ki še nisem imel izkušenj z vodenjem članskega moštva, je bil zelo velik. V pomoč mi je bilo, da sem igralce že poznal, saj so bili prej moji soigralci. Glede spoznavanja med nami torej ni bilo težav, vedel sem, kaj pričakovati. S pripravami na spomladanski del pa smo začeli precej pozno, zato smo imeli velike težave na prvih tekmah, saj smo glede pripravljenosti  zaostajali za drugimi ekipami. Proti koncu smo prišli na pravo raven, vendar se nam rezultatsko velikokrat ni izšlo. Končni rezultat je bil na koncu sezone slabši kot smo si želeli.

Uspelo ti je opraviti izobraževanje in pridobiti licenco UEFA B, zdaj pa opravljaš delo pomočnika trenerja članov. Kakšen tim sta z glavnim trenerjem?
Res je, v letošnjem letu sem uspešno opravil usposabljanje za licenco UEFA B. Z vodstvom kluba smo se dogovorili, da s sezono 2021/22 nastopim funkcijo pomočnika trenerja pri članih. Glavni trener je postal Stane Bevc, z njim se zelo dobro razumem in tudi dobro sodelujeva pri vodenju članske ekipe. Je zelo izkušen trener, ki ima za sabo tudi vodenje ekip iz 1. in 2. slovenske lige, zato se poskušam od njega čim več naučiti.

Kakšna je tretja slovenska nogometna liga danes? So si moštva enakovredna, bo boj trd?
Liga je kar močna. Z izjemo vodilne Bistrice, ki se je točkovno že precej odcepila, je borba za točke kar izenačena in težka. Spomladanski del in boj za končna mesta na lestvici bo zelo napet in zanimiv.

Prestopni rok je bil zelo razgiban, k članskemu moštvu se je priključilo veliko mladih igralcev, za katere pa se zdi, da so se hitro vključili in povezali kot ekipa.
Kaj je ključno, da se med igralci razvije pozitivno vzdušje, ki ga iz garderobe prenesejo tudi na teren in kako ta timski duh ohranjate?
Nekaj starejših in izkušenejših igralcev se je odločilo, da zaključi svojo nogometno kariero, zato smo bili primorani poiskati nove okrepitve. Iskali smo predvsem mlade igralce z željo po igranju v tretji slovenski nogometni ligi, ki pa imajo hkrati že izkušnje s članskim nogometom. Delno nam je to tudi uspelo, zato smo imeli kar konkurenčno ekipo v ligi.
Ključno je povezati igralce med seboj, da smo ekipa tako na igrišču kot izven. To nam je najbolj uspelo med pripravami na Rogli, tam smo bili igralci in trenerji ves čas skupaj in smo se skozi druženje in treniranje povezali v pravo ekipo.

Kot si že omenil, ste imeli poleti priprave na Rogli. Kako so potekale, jih nameravate izvajati tudi v prihodnje?
Poletne priprave na Rogli so bile res dobro organizirane in tudi pogoji za samo treniranje so bili idealni. Na Rogli smo ostali tri dni, trenirali smo dvakrat dnevno, odigrali smo eno prijateljsko tekmo z ekipo iz Zreč, ob večerih smo se trudili ekipo povezati skozi druženje. Zagotovo bomo tudi v prihodnje poskušali organizirati podobne poletne priprave.

Kaj sledi v zimskem tekmovalnem premoru, kakšne priprave planirate?
Najprej bomo dali ekipi malo premora, trenutno treniramo enkrat tedensko v telovadnici. Začetek priprav pa je predviden že 17. januarja, treningi bodo potekali štirikrat tedensko. Med pripravami je predvidenih tudi šest prijateljskih tekem.

Na začetku bomo dali poudarek predvsem kondicijski pripravi, nato pa se bomo posvetili ekipni taktiki.

Zdaj ste se že ozrli nazaj in opravili analizo jeseni. Ste dosegli zastavljene cilje? Kakšni so načrti za pomlad? Kje želite zaključiti prvenstvo?
Primarni cilj je bil in je še vedno seveda obstanek v ligi, vendar mislim, da je ekipa sposobna sezono zaključiti na sredini lestvice ali celo kakšno mesto višje.

Za spomladanski želimo med zimskim prestopnim rokom pripeljati še kakšnega igralca in upam, da se nam uspe dogovoriti. 

Na domačih tekmah smo vajeni izjemnega vzdušja na tribunah, videti je, da ima ekipa veliko simpatizerjev. Kaj bi ob koncu iztekajočega se leta sporočili svojim navijačem?
Kaj si vi želite za prihodnost nogometa, glede na zadnji dve kar precej okrnjeni sezoni?
Navijačem bi sporočil, naj še vedno prihajajo na naše tekme, mi pa jim obljubljamo, da bomo vsi dali vse od sebe za zmage na domačem terenu.

Menim tudi, da se noben šport ne bi smel prekinjati, saj nas v takšnih časih še najbolj povezuje in nam daje upanje in moč za svetlejšo prihodnost.

 

Pripravila Maja Belšak